E-mail yazmak.

Burak Bayram
2 min readJan 3, 2021

--

Bazen öyle mailler geliyor ki, geri dönüş yapasım gelmiyor. Mail yazmanın da bir adabı var aslında ama belli bir kesim buna uymuyor, uymak istemiyor ya da bilmiyor. Ne demişler bilmemek değil öğrenmemek ayıp.

Geçen bir mail geldi. Mailin bir konu başlığı, içerik metni, merhabası vs. kısacası hiçbir şeyi yoktu. Maili atan arkadaş içerik kısmı yerine başlık kısmına bir cümlelik “web sitesi konusunda yardım eder misin?” demiş ve göndermiş. Şimdi bu maile nasıl cevap vermeliyim? Onu da geçtim mail atarken pek hoşlanmadığım olay şu; tamam yerine “tmm” yazmak. Yani mail bu, Whatsapp grubu değil ki.

Aynı şekilde şöyle bir mail geldi; “site yaptıracağız fiyatı ne kadar” diye mail atan biri olmuş. Açıkça söyleyeyim, böyle yapan kişilere çoğunlukla dönüş yapmıyorum. Bilmiyorum doğru düşünüyor muyum ama mail atarken bile karşısındaki kişiyi ciddiye almayan biri site yapılırken başıma ne işler açar, açıkçası parayı öder mi? O bile düşündürür?

Bu arada Türkçe’yi doğru kullanmaya çalışan yani “tmm” yerine “tamam” yazabilen, küçükte olsa bir başlık atıp isteğini güzel bir şekilde bana ileten herkese geri dönüş yapıyorum. “Merhaba”, “Görüşmek üzere.”, “Sevgilerimle” yazılarını pek önemsemiyorum çünkü o da bir genel kültür aslında. Beyaz yakalı dediğimiz kesim dışında bunu kullanan insan olmuyor genel de.

Ama derseniz ki ben herkese güzel mailler atmak istiyorum. Gönderdiğim mailin iyi bir giriş, gelişme ve sonucu olsun derseniz bunu bir örnekle açıklamak isterim. Youtube’da Kariyer Sohbetleri isimli bir seri hazırlıyorum. Ve bu seri için iletişime geçtiğim insanlarla genelde şu şekilde bir mail gönderiyorum;

Başlık: Kariyer Sohbetleri Hakkında

İçerik:

Merhaba,

Ben Burak Bayram. (Bu kısımda kısaca kendimi tanıtıyorum. Neler yapıyorum, konuyla alakalıysa nerede okudum veya okuyorum, nerede görev alıyorum veya çalışıyorum.) Nasılsınız? İyisinizdir inşallah. deyip bir giriş cümlesi yazıyorum.

(Sonrasında paragraf değiştirip ne amaçla yazdığımı, ne istediğimi açıklıyorum, güzel bir dil ile. Her şeyi açık açık yazıyorum ki insanların aklında soru işareti kalmasın. Hatta önden araştırmamı yapıp aklımda röportaj için “şu tarz sorular mevcut” şeklinde ilk mailde Kariyer Sohbetlerinde soracağım soruları ilettiğim de oluyor. Tabii ki daha önceden hazırladığım kariyer sohbetleri örnek video linklerini de ekliyorum bu maile. Mailin tam açıklayıcı olması ve soru işareti bırakmadan tamamlamaya çalışıyorum ve dönüş yapıldığında da saat, tarih ve mekan hakkında aklımdakileri anlatıp geri dönüş bekliyorum.) ( Bu kısımda mesela bana “Abi sana bir soru sorabilir miyim?” diye mail atanlar oluyor. Bu soru ile zaten bana soru sormuş oluyorsun. Direk konuya girsen daha güzel olabilir 🙂 )

(En son paragraftan önceki kısımda ise dip notlarımı ekliyorum.)

Final:

Görüşmek üzere,

Burak Bayram.

Bu tarz mailler ile karşınızdaki kişi sizi daha iyi anlayacaktır. Tabii ki genelde ilk mailler böyle oluyor sonrasında zaten az çok tanıdığınız biri ise, normal konuşma şeklinde, güzel bir Türkçe ile yazmaya devam edeceksinizdir. Yani en sonda isim etiketini veya görüşmek üzere gibi tamlamaları kullanmanız gerekmeyebilir. Ama yine kişiden kişiye değişebilir. Genel olarak bir mail böyle yazılıyor. İnşallah yardımcı olabilmişimdir.

Kalın sağlıcakla, Allah’a emanet olun, hoş kalın, hoşça kalın!

--

--